poniedziałek, 7 września 2015

!!! ZAPIEKANKA Z ZIEMNIACZANYCH TALARKÓW, MIELONEGO I SERA !!! 



Witam Was serdecznie :D

Ostatnio bardzo długo zastanawiałam się co można by dobrego a zarazem szybkiego zrobić na obiad. Wiadomo żyjemy w takim świcie gdzie czas jest dla nas praktycznie bezcenny, ale żeby cieszyć się nim no jak by nie patrzeć trzeba się czymś posilać :D

Tak więc w mojej głowie zrodził się pomysł na obiad zmodyfikowany z poprzedniego przepisu, który Wam wcześniej zaproponowałam podsyłam Wam również linka gdybyście jeszcze goi nie widzieli :)

http://kkr-kosmetykikuchniaroznosci.blogspot.com/2015/08/z-apiekanka-z-ziemniakami-i-mielonym.html

Jak pewnie się domyślacie składniki i kroki są prawie takie same, ale zobaczcie sami:

Składniki:


  • marchewka
  • cebula
  • ser żółty 
  • ziemniaki ok 8 
  • 1 mięso mielone 
  • sos sojowy ciemny (zamiast soli)
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego 
  • masło 



Krok 1

Pokrójcie cebulę na drobną kostkę,
następnie zetrzyjcie marchewkę na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzejcie patelnie i zeszklijcie cebulę, dodajcie marchewkę i mięso mielone.
Poczekajcie, aż trochę się przypiecze, następnie przyprawcie (sos sojowy, pieprz, przyprawa do mielonego) ;D oczywiście możecie dodać soli, ale moim zdaniem lepiej pasuje sos sojowy. Wszystko smażcie na małym ogniu.

Krok 2

Podgotujcie ziemniaki koło 15 – 20 min, następnie odstawcie je aby wystygły
i tym samy lepiej się kroiły w talarki. Zetrzyjcie ser i odstawcie.

Krok 3

Kiedy mam już wszystko zrobione, a ziemniaki nam już ostygły możemy zabrać się za ich krojenie i układanie na dnie naszego żaroodpornego naczynia, które jest lekko wysmarowane olejem. Kiedy ułożycie już pierwszą warstwę ziemniaków możecie ale nie musicie dodać odrobinę masła, następnie ziemniaki posypujemy tak żeby je przykryć serem, (nie za dużo aby ser nam został do posypania góry) następnie dodajemy mięso mielone, znów układamy nasze talarki ziemniaczane i na koniec posypujemy serem który nam został.
Nasze naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 30 min, aż nasz piekarnik nie nagrzeje się do 200 stopni, 5 min przed końcem zdejmujemy folię.

Jeśli chcecie uzyskać przypieczoną i chrupką skórkę sera zostawcie swoją zapiekankę na 10 min dłużej z włączonym termoobiegiem :)
wyciągamy i jemy :D

SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie zapiekanki :)
    Są łatwe do przygotowania i zawierają bogactwo smaków i aromatów :)
    W dodatku można zrobić dużą porcję i mieć na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie :D Właśnie to w zapiekankach jest najlepsze jest ich dużo i co najważniejsze moim zdaniem tak jak i Twoim jest łatwość ich przygotowania jak również można je modyfikować w różnoraki sposób :D a ponadto sycą na dłuższą część dnia :D Dzięki za komentarz :D :)

    OdpowiedzUsuń