SOS PIECZENIOWY CIEMNY
I ZAPIEKANKA !?? PROSZĘ BARDZO WPADAJCIE
I ZOBACZCIE SAMI :D
I ZAPIEKANKA !?? PROSZĘ BARDZO WPADAJCIE
I ZOBACZCIE SAMI :D
Hej hej :D
Chciałam Wam dzisiaj zaproponować nieco inną zapiekankę :D nie wiem czy ktoś taką wcześniej robił :D wpadłam na takie połączenie ze względu na to iż kocham zapiekanki tak samo jak ciemny sos :D mam nadzieje, że będzie Wam tak samo dobrze smakować jak mi :)
Składniki:
- makaron
- 1x (450g) warzywa mrożone na patelnie (bez ziemniaków), mogą być też świeże :)
- 2 x sos pieczeniowy ciemny
- 1 x kostka rosołowa
- pierś z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- ser
KROK 1
Ugotujcie makaron w osolonej wodzie i kapką oleju, odcedźcie i odstawcie.
KROK 2
Zetrzyjcie ser na tarce i również go odstawcie do lodówki.
KROK 3
Umyjcie płata, pokrójcie w kostkę i przyprawcie, następnie podsmażcie. Gdy już się usmaży dodajcie kostkę rosołową i zalejcie wodą. Gdy kostka się już rozpuści podgotujcie chwilę, a następnie dodajcie mrożone warzywa. Gdy te już zmiękną możecie dodać ciemny sos :D
Gotujcie to aż sos będzie już gęsty.
KROK 4
Kiedy już wszystko będzie gotowe możemy sięgnąć po nasze naczynie żaroodporne :D
Wysmarujcie je kapką oliwy, na sam spód ułóżcie makaron, następnie przykryjcie go pierwszą warstwą sera, gdy już to będzie zrobione wlejcie sos na makaron, ponownie połóżcie warstwę makaronu i przykryjcie serem.
KROK 5
Naczynie żaroodporne przykryjcie folią aluminiową, i wstawcie do piekarnika na ok. 30 min
na 160 stopni. Po upływie 15 min zdejmijcie folię i ustawcie piekarnik na termoobieg aby uzyskać chrupiącą skórkę :D WYCIĄGAMY I JEMY SMACZNEGO :)
Jestem jakaś mało światowa. Co to jest ciemny sos, bo serio nie wiem :)
OdpowiedzUsuńTo najzwyklejszy sos :D którego używa się do pieczeni mięs, przeważnie jest w proszku i rozrabia się go z wodą może też trochę źle napisałam bo chodziło mi o ciemny sos pieczeniowy :D
OdpowiedzUsuń