niedziela, 4 października 2015

SOS PIECZENIOWY CIEMNY
 I ZAPIEKANKA !?? PROSZĘ BARDZO WPADAJCIE
 I ZOBACZCIE SAMI :D



Hej hej :D 

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować nieco inną zapiekankę :D nie wiem czy ktoś taką wcześniej robił :D wpadłam na takie połączenie ze względu na to iż kocham zapiekanki tak samo jak ciemny sos :D mam nadzieje, że będzie Wam tak samo dobrze smakować jak mi :)

Składniki: 


  • makaron
  • 1x (450g) warzywa mrożone na patelnie (bez ziemniaków), mogą być też świeże :)
  • 2 x sos pieczeniowy ciemny  
  • 1 x kostka rosołowa
  • pierś z kurczaka 
  • przyprawa do kurczaka 
  • ser



KROK 1 

Ugotujcie makaron w osolonej wodzie i kapką oleju, odcedźcie i odstawcie.

KROK 2 

Zetrzyjcie ser na tarce i również go odstawcie do lodówki.

KROK 3

Umyjcie płata, pokrójcie w kostkę i przyprawcie, następnie podsmażcie. Gdy już się usmaży dodajcie kostkę rosołową i zalejcie wodą. Gdy kostka się już rozpuści podgotujcie chwilę, a następnie dodajcie mrożone warzywa. Gdy te już zmiękną możecie dodać ciemny sos :D
Gotujcie to aż sos będzie już gęsty.


KROK 4 

Kiedy już wszystko będzie gotowe możemy sięgnąć po nasze naczynie żaroodporne :D
Wysmarujcie je kapką oliwy, na sam spód ułóżcie makaron, następnie przykryjcie go pierwszą warstwą sera, gdy już to będzie zrobione wlejcie sos na makaron, ponownie połóżcie warstwę makaronu i przykryjcie serem.

                                                                                     KROK 5

Naczynie żaroodporne przykryjcie folią aluminiową, i wstawcie do piekarnika na ok. 30 min
na 160 stopni. Po upływie 15 min zdejmijcie folię i ustawcie piekarnik na termoobieg aby uzyskać chrupiącą skórkę :D WYCIĄGAMY I JEMY  SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Jestem jakaś mało światowa. Co to jest ciemny sos, bo serio nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To najzwyklejszy sos :D którego używa się do pieczeni mięs, przeważnie jest w proszku i rozrabia się go z wodą może też trochę źle napisałam bo chodziło mi o ciemny sos pieczeniowy :D

    OdpowiedzUsuń